The soundtrack of Halloween

Du skall ordna fest till Halloween? Kanske en privat fest, eller som värd ute på din krog där du bjuder in folk att komma in i maskeraddräkt både som ett roligt, annorlunda inslag där pris till bästa maskeradkostym skall delas ut, och för att det är sista stora festen med tema innan Julhelgen tar vid. Oavsett om du ordnar den privat eller på stan och i din krog, så är det fest och på fest vill folk ha musik. Så varför inte göra en spellista med Halloween tema?

Nu finns det ju grupper där ute som är Halloween med hela sin stil. Dödsmetall med låtar där man klagar på precis allt i världen, där varenda låt är tung för att livet i den genren av musikhistorien skall vara tungt. Annars är det inte död och metal. Det finns band som inte bara gör en grej av att spela dödsmetall, de tar på sig maskeraddräkter för att förhöja den effekten. Ibland funkar det, ibland blir det bara löjligt. Ibland säljer det. Man kan inte kalla finska Lordi dödsmetall, direkt, men de gick ju och vann Eurovision Song Contest med sina masker och sin Hard Rock Hallelujah.

Vad slänger man ihop för lista, då, om man vill ha ett riktigt Halloween tema?

Låt oss bestämma att det inte måste vara dansmusik nu. Det kan vara precis vilken inriktning som helst, så länge som det passar in på den här skräckens högtid.

Det finns två direkt givna låtar. Två ganska självklara. Den ena är Michael Jacksons Thriller, den andra är Ghost Town med The Specials. Den senare är bättre, verkligen stämningsfull med sitt tunga, vålnadstempo, sin spöklika kör och en orgel som hämtad från inkvisitionen. Thriller är mer uttjatad. Lång och repetitiv. Michael gjorde många bra låtar men titelspåret från hans album har aldrig varit bland de bästa på dessa. Ändå kan man inte annat än ha med just den här av hans låter på en sådan här lista.

Skall man ta med en riktigt bra låt, en klassiker och där man för ett ögonblick i refrängen hör just Michael Jackson tillsammans med brorsan Jermaine så är Somebody’s watching me med Rockwell ett måste.

En 80-tals kultfilm med lika minnesvärt ledmotiv är givetvis Ghostbusters och Ray Parker Jr’s ”Who you gonna call?”.

Man kan ju inte undvika metal när det handlar om Halloween. AC/DC och Highway to hell, nästan vad som helst med Alice Cooper från 1970-talet, Black Sabbath eller Ozzy Osbourne solo, Number of the beast med Iron Maiden, och givetvis måste man klämma in tyska gruppen Helloween, som t.o.m. tagit sitt namn från den här dagen, med en liten ändring. Men vill man verkligen släppa loss odjuret genom högtalarna och få väggarna att skaka av bävan, då skall man spela den tunga, den rytmiskt hemsökande basen och gitarren som kränger ett riff som mest kan liknas vid en desperat person som försöker ta sig ur en nergrävd kista, Marilyn Mansons Beautiful people.

Det finns egentligen hundratals låtar att välja mellan. Det här var bara några exempel. Men som avslutning måste den alltid makalöse David Byrne nämnas. Som medlem i gruppen Talking Heads gjorde han låten Psycho killer där särskilt live versionen från Old grey whistle test 1978 är ett måste. När basen pumpar igång introt så är det nog ändå den ultimata Halloween låten.

För andra Halloween tips, om kläder, kostymer osv besök då denna sida.

Privacy Policy