Olika plagg för olika stilar

Att tycka om en viss sorts musik handlar många gånger inte bara om vad man tycker om att lyssna på utan det är en helhet gälande klädsel, attityd och stil. För ungdomar blir det till och med en identitet att tillhöra en viss sorts musikgenre. Detta även om de kanske inte erkänner detta öppet.

Ett plagg som följer med i flera olika musikstilar är skinnjackan. En jacka som kan förmedla allt från kärlek och mjukhet till tuffhet och råhet. Allt beror på vilken modell man väljer och framförallt vem den blir buren av. Exempel på musikstilar där skinnjackan har en framträdande roll är följande stilar.

Punken – Här trivs både den blåa jeansjackan som den svarta skinnjackan. Huvudsaken är att de är fulla av symboler, nitar och kedjor. Dessutom ska den vara så sliten att det ser som att jackan haft sina bästa dagar för länge sedan. Orsaken till det är att punken växte fram som en revolt mot mycket i samhället och då kapitalismen främst. Istället för att köpa nya saker och kläder så kunde man använda det man hade. Just denna tanke har försvunnit allt mer inom punken och de som tillhör denna musikstil köper troligtvis lika mycket kläder och tillbehör som alla andra.

Rocken – Elvis Presley är och förblir Kungen av Rock. Men det var inte bara musiken som gjorde honom känd utan lika mycket hans utmanade rörelser och hans klädstil. En man som vågade bryta invanda mönster och utmanade på fler än ett sätt. Brylékrämen och jackan som satt tätt på kroppen är typiskt honom och även idag känns det igen hos vår egen Elvis Presley, Brolle JR.

En brun skinnjacka (eller svart för den delen) ses även idag på de mer rockigare artisterna. Plagget plockas fram när man vill framställa sig som lite mer cool och tuff än vad man vanligtvis kanske är som artist.

Hårdrocken – Här får verkligen skinnjackorna symbolisera hårdheten och det maskulina i hårdrocken. Bandet Outtrigger hade exempelvis dessa jackor när de tränade inför framträdande i schlagerfestivalen 2014. Däremot åkte de av efter hand och uppträdandet blev till slut i T-shirt istället. Kanske ett sätt att se lite snällare ut och flörta med publiken för att få fler röster.

Privacy Policy